Od tysięcy lat kakao było postrzegane jako roślina o wyjątkowych właściwościach. To właśnie z niej w ramach obrzędów i ceremonii przygotowywano niezwykły napój.
Dla starożytnych kultur był to napój mocy, który szanowano i obdarzano ogromną wdzięcznością.

Spróbuj ceremonialnego kakao przed sesją mis i gongów,
a poczujesz jak jego magia wprowadza Cię w stan
Harmonii… Miłości… Spokoju…

| www.cacaomana.com |

Ceremonialne kakao to napój, który zagościł w moim życiu ok. 4 lata temu. Przyznam, że miałam z nim ogromny dylemat.

Pierwszy raz skosztowałam je w takiej podstawowej wersji ceremonialnej, sporządzonej na wodzie, bardzo gęstej i raczej chłodnej. Mojemu brzuchowi nie za bardzo się to spodobało.

Informacje o jego dobroczynnych właściwościach przychodziły coraz częściej. Postanowiłam więc zrobić je na swój sposób. Zamówiłam kilka rodzajów z różnych części świata i rozpoczęłam celebrację tego napoju.

Moją słabością jest gorzka czekolada. W chwilach zmęczenia i smutku potrafię zjadać jej spore ilości. Taki sposób odreagowania nie służy moim jelitom. I tutaj idealnie wpasowało się w moim życiu kakao ceremonialne.

Przyrządzam je w sposób, który harmonizuje emocje, daje chwilę relaksu oraz sprawia, że dostarczam mu potrzebnych mikroelementów i witamin. Zaliczane jest do grupy “superfoods” i uważane za jedno z najzdrowszych pożywień świata.

Prawdziwe kakao zawiera ponad 300 składników odżywczych. Pasta kakaowa jest silnym antyoksydantem, jest bardzo bogata w magnez, żelazo, wapń oraz miedź.

Ceremonialne kakao
to subtelny i delikatny napój

zawierający Teroprominę

Posiada właściwości psychostymulujące (podobnie jak np. kofeina ale działanie to jest o wiele słabsze)

Ma działanie moczopędne

Wykazuje właściwości przeciwutleniające

Rozszerza naczynia krwionośne

Rozszerza drogi oddechowe, w tym oskrzela (sugeruje się, że teobromina może być pomocna w przypadku astmy lub kaszlu;

w łagodzeniu kaszlu teobromina może być podobnie skuteczna jak kodeina)

Stymuluje pracę serca (zwiększa częstość akcji serca i jego kurczliwość)

zawierający Tryptofal

stosowany jest na stany depresyjne w lekach antydepresyjnych

wzmaga produkcję serotoniny dając odczucie błogości

ma udział w wytwarzaniu melatoniny dzięki czemu indukuje sen i skutecznie zwalcza niepokój

ma udział w syntezie rodopsyny – światłoczułego barwnika, dzięki któremu widzimy po zmroku;

zmniejsza nadpobudliwość i napięcia;

regulacja przemianę materii;

wpływ na pracę układu nerwowego,

regulację noradrenaliny czy dopaminy;
wytwarzanie kinureiny, czyli chemicznego filtra UV produkowanego w gałce ocznej.

zawierający Fenyloetyloamina

wykazano, że pozytywnie działa  na nasz układ poznawczy w tym pamięć i koncentrację

wpływa korzystnie na poprawę nastroju, w związku z czym jest polecana osobom cierpiącym z powodu depresji.

Fenyloetyloaminę wykorzystuje się również w leczeniu choroby Parkinsona.

zawierający Anandamid

To źródło duchowej stabilizacji swoją nazwę zawdzięcza „anandzie”, sanskryckiemu określeniu szczęścia, przyjemności, radości i rozkoszy;

jest jednym z najważniejszych endokannabinoidów, związków wytwarzanych w organizmie, które wiążą się z receptorami kannabinoidowymi w mózgu i innych częściach ciała.

Kannabinoidy to substancje psychoaktywne występujące w dużym stężeniu w marihuanie.

odgrywa ważną rolę w kontroli ruchu, uczuciu bólu i łaknienia.

jest regulatorem, który utrzymuje mózg i ciało w stanie równowagi, zwanym homeostazą.

system endokannabinoidowy, który może zostać aktywowany przez anandamid, zapewnia ochronę przed chorobami psychicznymi związanymi ze stresem, w tym poważną depresją, uogólnionym niepokojem i zespołem stresu pourazowego.

Jak przygotować ten wspaniały napój?

Możliwości masz bardzo wiele.

W zależności od tego jaki rodzaj kakao wybierzesz, smak będzie różny.

Najlepsze ziarna pochodzą z krajów Ameryki Łacińskiej,  a później Meksyk.

Moim ulubionym jest kakao z Bali – aksamitne i delikatne. Tubylcy najczęściej piją je w postaci „herbaty kakaowej”, czyli zalewają sproszkowane kakao gorącą wodą.

Kupując kakao otrzymasz taką instrukcję:

Wielkość porcji:
10-25 gram– codzienna/delikatna porcja
25-35 gram – średnia porcja
40-50 gram – porcja ceremonialna.

Odmierzoną ilość kakao dodaj do zimnej wody lub mleka roślinnego (200 ml.).

Podgrzewaj mieszając, aż do rozpuszczenia kakao.

Przed zagotowaniem wyłącz.

Możesz użyć blendera dla uzyskania bardziej aksamitnej konsystencji.

Ja przygotowuję swoje kakao w thermomixie, ponieważ ustawiamgo na 80 stopni i mam wtedy pewność, że nie straci cennych właściwości od gotowania.

Najbardziej smakuje
mi w połączeniu
z mlekiem migdałowym
lub ewentualnie kokosowym.
Gdy chcę pobawić się smakiem, dodaję cynamonu, kardamonu
lub pieprzu cayenne.

Czasami gdy potrzebuję smaku słodkiego dodaję miodu na sam koniec.
I najważniejsze. Aby uzyskać cudowną piankę ustawiam thermomix na najwyższe obroty na 20 sekund już na samiutkim końcu.

Tak przygotowane kakao to rozkosz dla zmysłów. Jego smak i aromat sprawiają, że nie da się go pić jak kawę czy herbatę.

Przykładam zawsze do serca i myślę co jest we mnie teraz. W zatrzymaniu nadaję kierunek swoim dalszym działaniom.

W takim połączeniu serce wybiera
to co sprzyja mi w byciu bliżej Siebie.

Źródło:

– informacje z wykładu Surowej Ilony w czasie Ceremonii Kakao w czerwcu 2024
– www.chocante.pl
– cacaomana.com
– Wikipedia

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyWróć do sklepu
      Calculate Shipping
      Apply Coupon
      Available Coupons
      5c1a5v5 Get 1,00  off
      5uqj635 Get 10,00  off
      5wnqq85 Get 250,00  off
      5ybejp5 Get 0,00  off
      5zflkk5 Get 0,00  off
      9zl Get 9,00  off